Hoeveel tijd breng jij door op je werkplek? Gemiddeld brengen we zo’n 6 à 7 uren zittend door op onze werkplek. De stijgende pensioenleeftijd zorgt ervoor dat we langer moeten doorwerken. Een gezonde werkplek en -omgeving is belangrijker dan ooit.

Nederlandse werknemers (met zittend werk) zitten ruim 11 uur per werkdag, dit blijkt uit cijfers van het RIVM en CBS1. Het is al een geruime tijd bekend dat onvoldoende lichaamsbeweging gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar dat het lange zitten (sedentair gedrag) eveneens gezondheidsrisico’s kent, onafhankelijk of iemand voldoende sport of beweegt, is nog vrij onbekend!2

 Beperk het lange zitten op je werk

Ons werk is een belangrijke bron van het lange zitten. Zittend werk in combinatie met onvoldoende bewegen geeft een grotere kans op verzuim en heeft invloed op het herstel. Als werkgever en ook als collega is het belangrijk om je collega’s te stimuleren om in beweging te komen. Niet alleen om de inzetbaarheid van je personeel en/of collega’s te optimaliseren, het draagt ook bij aan het verminderen van gezondheidsrisico’s!

Hoe?

De oplossing om het lang zitten tegen te gaan moet eenvoudig in te voeren zijn, zonder dat het ten koste gaat van de productiviteit. Beter nog: het zou juist productiviteit moeten opleveren. Denk aan een dynamische werkplek waar je gestimuleerd wordt in beweging te komen. Weet in ieder geval dat de beste werkhouding de volgende is. Health2Work zorgt voor een gezonde en efficiënte werkomgeving, waarin je optimaal kunt presteren en je alweer zin hebt in de volgende werkdag. Wij willen ook Netwerk Vitaal Limburg in beweging krijgen! Meer weten? Kijk op www.health2work.nl.

Gratis beweegmomentjes

  1. Neem de trap
  2. Print op een andere afdeling
  3. Lunchwandelen

 Bronnen

1Leefstijlmonitor, RIVM i.s.m. VeiligheidNL en CBS, 2015

2Lang zitten: een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid, 2010, Hendriksen, I., TNO.

Facebook
Twitter
LinkedIn