HEALTH CHECKS MEDEWERKERS | CASUS VISTA VITAAL, RECHARGELAB, BENVITAAL Health checks; ze zijn van onschatbare waarde voor werkgevers én medewerkers. Ze dragen bij aan een gezonde werkomgeving. Werkgevers verminderen ziekteverzuim door vroege detectie en preventieve maatregelen, wat kosten bespaart. Vitale medewerkers zijn productiever en Health Checks bevorderen bewustzijn en zelfzorg, wat resulteert in een betere levenskwaliteit. Laat je inspireren door het ‘VISTA-Vitaal’ verhaal waarin het VISTA college de samenwerking is aangegaan met Fysio Stofberg en benVitaal en leer van do’s and dont’s om dit ook in jouw organisatie te implementeren.

MIDDELEEUWSE HR AANPAK | LEO LOOPBAAN | RAMON NIESSEN Over de combi van vitaliteit en mobiliteit. Interne en externe mobiliteit van medewerkers gaat hand in hand met vitaliteit. Leer en discussieer mee en ontdek wat voor verrassende mogelijkheden er zijn, ook bij jouw werkgever. Bij veel werkgevers stamt HR nog uit de middeleeuwen, let’s go for a change! We delen praktijkervaringen van o.a. VDL Nedcar en de HR-special Groups van LWV en Leo Loopbaan.

GET MOVING, JIJ BENT AAN ZET | LEO LOOPBAAN | LINDA BEERENS & JAN JONK Over hoe MindWalk en Mindset bijdragen aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Je zult in deze workshop verbaasd staan hoeveel kleine actieve dingen kunnen bijdragen aan jouw eigen vitaliteit. We zullen je in ieder geval flink uitdagen in deze workshop van Leo Loopbaan.

LECTORAAL LEEFSTIJL, VOEDING, BEWEGEN ZUYD HOGESCHOOL Leefstijl als medicijn krijgt steeds meer aandacht. De vraag hoe leefstijlkeuzes kunnen bijdragen aan gezond blijven of vitaler worden is niet alleen een topic in de zorg- of medische wereld. Ook werkgevers kunnen actief bijdragen aan het bevorderen van de leefstijl en de vitaliteit van hun medewerkers. Gedrag veranderen is echter niet makkelijk. Weten dat het verstandig is om te stoppen met roken of vaker de fiets of trap te pakken is één ding. Maar het daadwerkelijk doen en volhouden op de lange termijn een ander. Welke excuses hebben we zelf niet allemaal om de betere keuze niet te (kunnen/hoeven) doen? Veelal is het eenvoudiger om anderen goede raad te geven als je je ook bewust bent van je eigen leefstijlkeuzes. Deze interactieve workshop gaat daarover. Hoe zit het met jouw eigen leefstijlkeuzes? Wanneer is jouw leven in balans? Over welke gewoontes ben je tevreden? Over welke niet en hoe kun je die doorbreken? Welke valkuilen en hindernissen zijn er en hoe kun je die met hulptroepen en tools omzeilen? En het belangrijkste misschien wel: Terugval hoort erbij! Gedragsverandering gaat immers met vallen en opstaan. Daarnaast doe je inzichten op over het komen tot gedragsverandering (van weten naar doen), maak je kennis met de Leef!kaarten en hoe je deze zou kunnen inzetten in gesprekken met medewerkers en teams.

ONGEWENST GEDRAG OP DE WERKVLOER | BENVITAAL Je hoort of leest er bijna dagelijks wel over: werksituaties die niet door de beugel kunnen en waar eindelijk iemand aan de bel trekt en openheid van zaken geeft. Natuurlijk zijn de grootste voorbeelden bekend, in TV land bij The Voice, Studio Sport en DWDD; maar ook in Tweede en Eerste Kamer en bij de Politie. Duidelijk is wel dat het overal gebeurt, ongeacht branche, grootte of regio. Om deze medewerkers een luisterend oor te bieden, kun je als werkgever een vertrouwenspersoon inzetten. Los van het feit dat je als werkgever verplicht bent om je medewerkers te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen op de werkvloer, ligt er op dit moment een wetsvoorstel waarin het hebben van een vertrouwenspersoon wettelijk verplicht gesteld wordt vanuit de overheid. Hoe gaan jullie om met ongewenst gedrag op de werkvloer? Hebben jullie al een vertrouwenspersoon binnen de organisatie? En hoe reageren je medewerkers hierop? Deel samen met werkgevers, HR-professionals of andere vitaliteitsprofessionals, je kennis en ervaringen onder supervisie van benVitaal.

KLANKSCHALEN | THERMAE 2000 De kracht van een klankschaalsessie ligt in het vermogen om diepe ontspanning en welzijn te bevorderen. Tijdens een sessie worden klankschalen zachtjes aangeslagen, wat harmonieuze en rustgevende geluidstrillingen creëert. Deze trillingen verspreiden zich door het lichaam en de geest, waardoor spanning en stress worden verminderd. Het zenuwstelsel kalmeert, ademhaling wordt dieper en de geest komt tot rust. Dit heeft positieve effecten op zowel fysiek als mentaal niveau, waardoor medewerkers veerkrachtiger worden, stress beter kunnen beheersen en hun algemene welzijn wordt verbeterd. Als onderdeel van een welzijnsinitiatief op de werkplek kan een klankschaalsessie bijdragen aan het creëren van een positieve en productieve werkomgeving.

CASUS PRESENTATIE I.S.M. DAELZICHT | MEDEWERKERS VINDEN & BINDEN Ontdek hoe Daelzicht en MijnMarketing.com hun krachten hebben gebundeld voor het aantrekken van nieuw talent in de zorgsector. Deze casus belicht de kracht van samenwerking en creatieve strategieën die hebben geleid tot succesvolle resultaten. “Kom en laat je inspireren tijdens deze boeiende presentatie van 45 minuten, waarin we de uitdagingen, innovatieve oplossingen en behaalde mijlpalen delen!

STERK WERKGEVERSMERK | MIJNMARKETING.COM | JIMÉ HOEN Wie wil er nou niet voor een aantrekkelijke werkgever werken? Gelukkige medewerkers werken beter samen, melden zich minder vaak ziek en werken over het algemeen effectiever. Hoe zorg je ervoor dat er genoeg mensen solliciteren op jouw openstaande vacatures en dat jij gezien wordt als aantrekkelijke werkgever? Jimé Hoen, CEO van MijnMarketing.com, vertelt je meer over Employer Branding en de invulling van de ideale kandidaatreis.

DE KRACHT VAN HET IJSBAD | MESSCHERP | SJOERD MOOREN IJsbaden en ademwerk zijn de ultieme combi voor een krachtige geest en een gezond en vitaal lichaam. Versterk veerkracht, verminder stress en scherp je focus. Vitalere teams? IJsbaden en gerichte ademhaling zijn sleutels tot meer vitaliteit. Omarm de kracht van kou en ademhaling. In deze workshop geeft Sjoerd je een eerste kennismaking om het ook zelf te ervaren.

ADEMWERK | YOGAPLACE | MANON SIMONIS Help je medewerkers rust te vinden. Sommige medewerkers hebben last van stress of stress-gerelateerde (psychosomatische) klachten zoals slapeloosheid, depressiviteit, vaker ziek zijn, het niet kunnen focussen of een algeheel verminderd gevoel van werkgeluk. Leer je medewerkers d.m.v. bewustwording van het ademsysteem het effect hiervan, naast verschillende praktische yoga ademtechnieken, hoe lichaam en brein innerlijke rust en hernieuwde energie kunnen ervaren. De aangereikte oefeningen zijn praktisch toepasbaar gedurende de werkdag of daarbuiten.

MEDITATIE-MINDFULNESS WERKING | YOGAPLACE | MANON SIMONIS In deze masterclass leer je wat er gebeurt in het brein en hoe je de neurale netwerken kunt stimuleren om adaptiever, sneller en flexibeler om te gaan met iedere situatie en het leren schakelen wanneer stress en spanningen oplopen. Het leren helder, gefocust en in rust zaken overzien en naar te handelen is de uitkomst. Er worden naast een presentatie, ook korte ervaringsoefeningen aangereikt.

Innovatie in Vitaliteit – Werkgeversvitaliteit Meten & Monitoren OPERASANA | RENÉ LIPSCH (Wereldcongres Fysiotherapie Dubai 2023)
Werkgeversvitaliteit is een nieuw fenomeen. Vitaliteit bevorderen door de omgeving te veranderen. Door de werkgever te checken op z’n eigen organisatievitaliteit. Dit kan met de VitOScan. Stop met aanmodderen. Start met meten! Door vitaliteit te meten, ontstaat er een SWOT in Vitaliteit voor jouw bedrijf. Een dergelijke aanpak van vitaliteit(PDCA) versterkt niet alleen medewerkersvitaliteit en welzijn, maar ook bedrijfsprestaties. Investeer in een professionalisering van je vitaliteits/DI aanpak en integreer deze naadloos in je HR-strategie, Risicobeheer en Arbobeleid.
Want Vitale werknemers hebben vooral een vitale werkgever nodig!

POSITIEVE GEZONDHEID OP DE WERKVLOER | SYLVIA OPHET BROEK & MAJELLE PANIS Limburg Positief Gezond gaat als een vitaal vuurtje door de hele provincie. Inmiddels kiezen organisaties bewust voor Positief Gezond Werkgeverschap. Wat verstaan we hieronder, wat levert het op en hoe moeilijk (of juist makkelijk) is het om ermee aan de slag te gaan binnen je organisatie. Laat je inspireren door Majelle Panis en Sylvia Op het Broek in deze actieve en Positief Gezonde workshop.

BETER SLAPEN BEGINT OVERDAG | HEALTH2WORK | RUUD HANSSEN, ANOUK VAN DITMARS In de symfonie van productiviteit en welzijn is slaap de meesterlijke dirigent. Slaap is de basis voor vitaliteit! Het is nodig om lichaam en ‘geest’ tot rust te laten komen en herinneringen en gedachten te ordenen. Als werkgever kun je de toon zetten binnen het vitaliteitsbeleid door aandacht te hebben voor een goed herstel van medewerkers. Een uitgeruste geest creëert innovatie, veerkracht en productiviteit. Zet slaap en herstel op de agenda en laat je inspireren door Anouk en Ruud die kennis afwisselen met doorvertaling naar de werkvloer.

VITALE VOEDING | WE DO PROJECTS | WILLEM EMONS Het creëren van een smakelijke en gezond seizoensgebonden gerechtje, zonder het gebruik van recepten, door het toepassen van smaaktheorie en eigen creativiteit. Het begrijpen van de redenering achter de geest van een chef bij het samenstellen van een gerecht, het gebruik van hun creativiteit met verse, seizoensgebonden ingrediënten om een smaakvol en gezond gerecht te creëren.

Groenten worden misschien niet beschouwd als iets flitsends om onder de knie te krijgen zoals vlees of vis, maar om van groente de ster van je gerecht te maken is het kenmerk van een echt geweldige chef-kok met veel kennis en ervaring.
Ook als je denkt aan de mogelijkheden in combinaties, texturen en smaken, zijn groenten veel interessanter dan vlees of vis die je maar op een paar manieren kunt bereiden. Door het snijden, koken, stoven, braden, drogen, etc. etc. zijn de mogelijkheden en combinaties met groenten bijna eindeloos, mits je recepten/grenzen loslaat en je jouw creativiteit vrij baan geeft.

EEN NIEUWE GENERATIE GEZONDHEIDSBEVORDERING | HAS GREEN ACADEMIE | Carmen Houben Een nieuwe werkgeneratie brengt ook nieuwe onderwerpen met zich mee. Studenten van de HBO opleiding Health innovation ontwikkelen vernieuwende concepten om de gezondheid van mensen te bevorderen. Vanuit hun eigen passie en visie creëren ze een concept waarmee ze afstuderen. Nieuwsgierig naar de toekomstdromen van deze studenten of hoe ze dit aanpakken? Kom dan naar de inspiratiesessie!

AAN DE SLAG MET VITALITEIT OP DE WERKVLOER | LOEK VAESSEN VAKJURY AWARDS Het starten met en implementeren van een vitaliteitsbeleid brengt voor werkgevers de nodige uitdagingen met zich mee. Ten eerste vraagt het om een cultuuromslag waarbij de organisatie de mens achter de medewerker centraal moet durven te stellen. Dit vergt vaak dappere keuzes  en waarde gedreven werken van zowel werkgever als medewerkers. Hoe werken het maken van deze vitale keuzes door in de HR cyclus, de bestaande systemen en routines? Daarnaast is maatwerk en vitaal leiderschap essentieel, aangezien individuele behoeften variëren en leiderschap een grote bepalende rol heeft in het bewerkstelligen van een vitale cultuur. Laat je informeren en inspireren.