Wat een jaar hebben we (bijna) achter de rug, waarin we terugkijken op een nieuwe werkelijkheid. Eén waarvan we met zijn allen nooit hadden gedacht dat deze zou ontstaan. Er is genoeg over gesproken en onze hoop is gevestigd op het vaccin. Hiermee hopen we snel meer te kunnen, op zijn minst allemaal onze bedrijven open houden. Vanuit mijn voorzittersrol van Netwerk Vitaal Limburg (NVL) richt ik graag kort het woord tot iedereen, omdat er ook positieve zaken zijn, waar we op kunnen terugkijken.
In samenwerking met Thermae 2000 bieden we daarom onze medewerkers diverse programma’s en acties aan om de vitaliteit, maar ook de weerstand van onze medewerkers te vergroten. Afgelopen jaar hebben we op dit gebied onder meer een fit&Healty actie, zwangerfit, fysiotherapie in het water en de mogelijkheid om een dagje welness te boeken met mooie korting aangeboden. Dit alles om medewerkers een gezonde basis tussen werk en ontspanning aan te bieden."
'Aanleiding voor ons om aan de slag te gaan met vitaliteit was de gewijzigde HR visie waarin we veel meer focussen op duurzame inzetbaarheid van de medewerker en de toegevoegde waarde die je hierin kunt bieden als werkgever."
'Een medewerker die altijd voor een ander zorgt, moet ook goed voor zichzelf zorgen. Wij als zorgorganisatie Envida ondersteunen medewerkers op heel veel manieren om fit te worden en te blijven. Hierbij hebben wij aandacht voor alle vormen van psychische en fysieke overbelasting. Maar ook bieden wij preventieve programma’s. Zo kunnen onze collega’s onder meer sporten met korting, gratis een griepvaccinatie krijgen of een health check doen.'
Eline vertelt: ‘Wij vinden als ROC Leeuwenborgh dat we een maatschappelijke opdracht hebben voor onze medewerkers’. ‘Dat begint wanneer een medewerker hier start met zijn loopbaan, maar eindigt niet als iemand zijn laatste dag voor zijn pensioen maakt. We willen juist zorgen dat mensen goed voorbereid van hun pensioen kunnen genieten.’
In de week van de Vitaliteit zaten we aan tafel bij L1. Pauline Verhoef geeft het belang aan van energieke en gelukkige medewerkers en waarom bedrijven & organisaties dit nu echt op de agenda moeten zetten.
Ben je er nu voor hen, voelen ze zich verbonden met de organisatie of wat alleen staan? Ontvangen ze lof en erkenning voor wat ze doen, zijn ze trots? Wat je als organisatie nu ook doet, de ervaringen zullen medewerkers nog heel lang bij blijven. Als het straks weer fysiek op kantoor kan zal er tijdens de vrijdagmiddag borrels nog lang over door worden gepraat. Kun jij toekomstige collega’s straks inspirerende verhalen vertellen over hoe jullie de coronatijden hebben overleefd?
De manier waarop je echter met deze emoties omgaat is in deze tijd van de coronacrisis cruciaal. Je kunt op een zekere manier onzeker zijn. Je erkent het probleem, bent je bewust van de impact maar uit dit op een energieke manier.
In de afgelopen 25 jaar heb ik menig leidinggevende en medewerker tijdens coaching sessies uitgedaagd om de ratrace eens even stil te leggen en terug te gaan naar de essentie. Wat geeft zin en plezier aan het ‘werkend’ leven. Wat geeft genoeg energie zodat je na een werkdag niet uitgeblust op de bank ploft en ook niet af hoeft te tellen tot je pensioen.
We moeten in Nederland steeds langer doorwerken. Mensen die geboren zijn in 1971 moeten door tot 68 jaar. Geboren in 1981, dan is je pensioen pas bij 69 jaar. En de jongere generatie zal pas na hun 70ste met pensioen kunnen. Dat heeft gevolgen. CBS heeft uitgerekend dat misschien wel een kwart van de mannen voor de pensioendatum arbeidsongeschikt is.
Nu stressklachten en burn-out steeds meer de overhand krijgen en de pensioenleeftijd steeds hoger wordt, is vitaliteit binnen organisaties belangrijker dan ooit. Een gezonde leefstijl en werkgeluk zijn thema’s die steeds meer aandacht krijgen. Maar hoe pak je dit aan binnen jouw organisatie? Hoe ga je van strategie tot implementatie op de werkvloer en waar begin je? Dit soort vragen werden door Netwerk Vitaal Limburg (NVL) behandeld in eerder georganiseerde events. Ook de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) herkent het belang en organiseerde al eerder bijeenkomsten met het thema ‘het belang van vitaliteit’.
Hoeveel tijd breng jij door op je werkplek? Gemiddeld brengen we zo'n 6 à 7 uren zittend door op onze werkplek. De stijgende pensioenleeftijd zorgt ervoor dat we langer moeten doorwerken. Een gezonde werkplek en -omgeving is belangrijker dan ooit.
Duurzame inzetbaarheid (DI) en vitaliteit krijgen steeds meer aandacht binnen organisaties. HR en directie zet met alle goede bedoelingen acties in om medewerkers te stimuleren actief aan de slag te gaan met hun eigen inzetbaarheid. Maar hoe zorg je er nou voor dat die medewerkers die het juist echt nodig hebben ook gaan deelnemen aan de programma's die worden aangeboden?
De laatste griep- en verkoudheidsverschijnselen vervagen langzaam, het zonnetje gaat schijnen en we durven langzaam te roepen: het is lente! Met zo’n heerlijk zonnetje, ga je toch niet in de sauna zitten… of juist wel?
In deze blog gaat het niet over "timemanagement", zoals je verwacht en toch ook weer wel. Bij de term "timemanagement" denk ik aan agenda's, to do-lijstjes, timers en klokken die eigenlijk altijd te snel gaan voor je gevoel. Ik wil "timemanagement" eigenlijk eens op een andere manier belichten.
Een veelgehoorde uitspraak op het moment. In het voorjaar van 2017 kwam het Kenniscentrum Sport (RIVM) al met een factsheet over zitgedrag. De cijfers liegen er niet om. Wat is de beste aanpak voor zitgedrag en is het effectief op korte termijn?