We kunnen grofweg twee manieren zien waarin leiders met de druk tijdens de crisis omgaan.
  1. Ze weten het niet, wachten af of bezwijken. Veelal maakt de verwarring ( is afgeleid van war = strijd, oorlog) dat je letterlijk onderuit gaat. Verwarring kost namelijk veel energie en je innerlijke strijd tussen onwetendheid en tot actie komen kan leiden tot impasse. kost namelijk veel energie en je innerlijke strijd tussen onwetendheid en tot actie komen kan leiden tot impasse.
  2. Ze weten het ook niet maar komen los en stijgen boven zichzelf uit. Ze verbazen zich vaak ook zelf over de acties en daden zie ze verrichten in tijden dat organisaties en/of de politiek zoekend zijn naar houvast.

Daar waar we langzamerhand begonnen zijn met meervoudige waarde creatie en het creëren van randvoorwaarden voor een meer duurzame wereld lijkt het virus ons ook duidelijk te willen maken dat onze transitie niet snel genoeg gaat.

DE MEESTE MENSEN DEUGEN

Voor mij is in elk geval één ding duidelijk geworden; we zullen anders moeten denken en handelen. En dat kunnen wij! Geloof je het niet, lees dan maar eens het boek van Rutger Bregman, ‘de meeste mensen deugen’.

Tijdgeest en cultuur kan niet worden getransporteerd maar kijk maar eens wat de situatie de afgelopen twee weken heeft gedaan met onder andere:

  • De snelheid en toepassing van techniek waarmee we op afstand kunnen werken, leren en zelfs sporten.
  • De verbetering van het milieu.
  • De solidariteit en hulp voor mensen die tot de risico groepen behoren.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden waaruit blijkt dat de meeste mensen in een crisis het beste uit zichzelf naar boven halen.

Anderzijds zullen wij onze ogen niet sluiten voor de realiteit en zullen wij onze ‘dimswitch’ om moeten zetten; hoe gaan wij deze enorme klus klaren en lerend de volgende fase in geraken? Wij zullen onze intenties om moeten zetten tot actie om de economie na deze crisis weer te gaan reanimeren.

LEIDERS ZIJN OOK MENSEN, MET MENSELIJKE EMOTIES

De manier waarop je echter met deze emoties omgaat is in deze tijd van de coronacrisis cruciaal. Je kunt op een zekere manier onzeker zijn. Je erkent het probleem, bent je bewust van de impact maar uit dit op een energieke manier.

Een mooi voorbeeld hiervan vond ik de toespraak die Mark Rutte deed naar aanleiding van de gekozen strategie om onze groepsimmuniteit op te gaan bouwen. Enerzijds klonk hier een man met een moeilijke boodschap met de nodige onzekerheid maar door de energieke ‘tone of voice’ wist hij het moraal van de burgers te bevorderen.

Het uitten van die menselijkheid op een energieke manier zorgt er ook voor dat leidinggevenden de mentale ventiel bij hun medewerkers op juiste wijze indrukken waardoor hun vertrouwen en veerkracht wordt gestimuleerd.

HET VERHAAL BIJ EEN REALITEIT 

Ik pleit voor meer aandacht voor het vertellen van het verhaal. Stel jezelf de vraag wat meer waar is: jouw verhaal bij een realiteit of alleen de realiteit? Precies, het verhaal dus, storytelling creëert believers en volgers. Leiders dienen dus transparante en energieke verhalen te vertellen zodat we onze mentale supply chain de goede kant op kunnen sturen. Het verhaal zorgt voor emoties en die bepalen vervolgens ons gedrag.

Free your mind and the rest will follow…

Loek Vaessen | eigenaar Get Innergized en partner van Netwerk Vitaal Limburg
Loek@getinnergized.nl 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn